5 september 2021
15:00

IFK Ekberga

Referat: IK Oden - IFK Ekberga

Den första matchen av tre på raken mot topplagen i serien spelades mot Ekberga som öppnade med fyra raka segrar men förlorade senast med 2-4 mot Bosnisk efter att ha tappat en 2-1 ledning.
Vi å andra sidan hade bara en poäng mot nykomlingarna Orresta och Hökåsen så det här var en oerhört viktig match för båda lagen.
Efter sent återbud från Hadi kunde vi ställa upp med 4 avbytare.
Ekberga hade en jättechans att ta ledningen efter 5 minuter men missade. Sedan tog vi över matchen och hade det mesta av spel och bollinnehav men slarvade i de avgörande passningarna så det blev ganska hafsigt spel.
Det krävdes en individuell prestation för att bryta dödläget. Jonte Radvogin tog sig fram från högerbacksposition genom överstegsfinter och tempoväxlingar, hittade Erik med ett instick och han bjöd tillbaka genom att spela fram Jonte som tryckte in 1-0 förbi målvakten. Ett riktigt viljemål - många hade nog slutat springa efter att ha lagt insticket men Jonte fortsatte att löpa vilket belönades!
Bara några minuter senare kom 2-0 som nästan var en repris på första målet. Jonte följde med upp i anfallet och satte returen på Pasis skott i mål!
Vi hade även läge på ytterligare mål men var väldigt nöjda med 2-0 i paus.
Händelser i första halvlek:
5' Ekberga lägger ett inlägg som bröstas fram till deras forward som skjuter över från fritt läge ca 5 meter från mål!
16' Jonte tar en raid från backplats och skjuter ett skott som dock går över målet
18' Slarvigt bolltapp på mitten leder till friläge för Ekberga men Jocke gör ett snabbt ryck ifatt spelaren och får undan bollen precis när han ska skjuta!
30' 1-0 Oden genom Jonathan Radvogin (assist Erik)
34' Ekberga får ett ett bra skottläge och det blir en riktig projektil som Linus räddar.
34' 2-0 Oden genom Jonathan Radvogin (assist Patient). Linus sätter snabbt igång spelet och det blir en kontring på högerkanten, Pasi skjuter, målvakten räddar och Jonte trycker in returen i mål!
42' Erik bryter ett uppspel på Ekbergas planhalva, spelar Eddie som är helt fri med målvakten men skjuter utanför!
44' Nytt friläge för Eddie efter ett motlägg som studsar fram turligt, denna gång är målisen med på noterna och gör en fin benparad på avslutet
45' Ekbergas speldirigen får skottläge precis utanför straffområdet, skjuter ett bra skott mot vänster hörn och då gör Linus en fantastisk räddning till hörna!

Ekberga bytte in några riktigt vassa offensiva spelare i halvtid, bl a Nick Braithwaith som ju gör mycket mål.
Men vi har fullständig kontroll på matchen nu, Ekbergas uppspel bryts ofta av våra mittfältare och vi har lägen att punktera matchen. Tyvärr så fortsatte vår oförmåga i avslut och avgörande passningar. Istället för 3-0 gör Ekberga 2-1 efter ett onödigt bolltapp centralt på vår planhalva.
Men då klev Jonte fram igen och gjorde viktiga 3-1 på ett mål som påminde om Maradonas mot England i VM 1986. För er som inte var födda på den tiden så tog Maradona bollen på egen planhalva och drev igenom hela engelska försvarslinjen med ett oerhört tempo innan han satte 2-0 bakom Peter Shilton. Jontes mål var av samma klass, han gör bort 4-5 spelare och tar sig till friläge där han gör ett distinkt avslut!
Dock så gör vi en ny bjudning och tillåt Ekberga få lite kontakt. Jonte kliver upp men vår yttermittfältare missar att ta hans position. så det uppstår en lucka på vänsterkanten som de utnyttjar på ett bra sätt genom att göra 3-2. Men Ekbergas hopp varade inte länge för Jonte gjorde 4-2 på ett liknande sätt som 3-2, Dvs genom att driva igenom hela Ekbergas försvar och placera in bollen förbi målvakten, ett riktigt klassmål igen!
Ekberga hämtade sig inte från detta och vi tog en säker seger till slut. Därmed gick vi förbi Ekberga på poäng i tabellen.

Händelser 2:a halvlek
5' Hörna av Erik nickas bort till Erik igen som drar till på halvvolley med vänstern, bollen far som en projektil mot vänstra krysset men målvakten gör en fantastisk enhandsräddning till ny hörna!
6' Erik vinner bollen vid ett uppspel, ser att Ekbergas målvakt står långt ut och chansar på ett långskott men målvakten hinner backa och plocka ner lobben
10' Hörna av Erik nickskarvas av Oskar till Jocke som nickar tätt över!
11' Ny bollvinst av Erik som vann mycket på motståndarnas planhalva, han driver fram och skjuter men målvakten står bra placerad och räddar
12' Nr 44 (NIck Braithwaithe) i Ekberga varnas för protest mot domslut
13' Frispark av Erik, bra räddning igen av målvakten
16' Ekberga tar sig fram på vänsterkanten och anfallaren skjuter ett mycket bra vinkelskott som Linus parerar till hörna
19' Gult kort på Albin för stämpling
23' Gult kort på nr 13 i Ekberga för att ha skjutit iväg bollen efter avblåsning
25' Gult kort på Eddie för felaktigt avstånd vid frispark
27' 2-1 Ekberga (Nick Braithwaith)
32' 3-1 Oden genom Jonathan Radvogin
34' Bra skott av nr 13 i Ekberga men Linus gör det bra som räddar och håller bollen trots läskig bollbana
36' Robin spelar fram Jonte som kommer fri med målvakten som denna gång räddar skottet med en benparad
37' 3-2 Ekberga
38' Friläge för Eddie på en djupledsboll och han försöker lobba över målvakten som dock sträcker på sig och räddar
39' 4-2 Oden genom Jonathan Radvogin (assist Stefan)
41' Eddie får ett friläge igen och väljer denna gång att passa till Erik som skjuter men skottet blockeras av uteförsvaret
43' Gult kort på nr 12 i Ekberga för protest mot domslut
44' Gult kort på nr 66 i Ekberga för protest mot domslut

En underhållande match för publiken om än lite väl många felpassningar i avgörande lägen. Det krävdes som sagt en individuell prestation för att avgöra denna match. Jonathan Radvogin gjorde som Zlatan mot England, 4 klassmål på egen hand, oerhört starkt! Han blir såklart Matchens Lirare och belönades även med en fruktkorg!
Linus fick den andra fruktkorgen för sin fina målvaktsinsats.